Diploma Nélkül című kiállítás története

A Diploma nélkül pályázat és kiállítás Tanai Toguro Gyula festőművész ötlete nyomán született meg. A neves alkotó is azt az utat választotta, ami talán a legtöbb kihívást és buktatót jelenti ezen a színtéren, autodidaktaként lépett be a művészet piacára. A kiállítás és pályázat is kifejezetten azoknak az alkotóknak szól, akik nem rendelkeznek képzőművészeti diplomával. Ezt tükrözi és jelzi a cím is, Diploma nélkül.

2008-ban került sor az I. Diploma nélkül kiállításra, melyet Bauer Péter Márton a Bakelit Multi Art Center Alapítvány alapítója hívott életre és a Ferencvárosi Önkormányzat is hozzájárult támogatásával. Az első kiállítás nagy sikere kijelölte a Diploma nélkül útját a Bakelit Multi Art Center életében.

A II. Diploma nélkül képzőművészeti pályázat anyagaiból zsűrizett kiállítás 2009. november 29-én nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A megnyitó ünnepség Góbi Rita és társulatának, Fehér fal című táncrészletével kezdődött. A nyitó beszédet Pintérné Varga Zsuzsa festőművész, a Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola művészeti tanára tartotta, aki beszédében kiemelte a diplomával nem rendelkező művészek fantáziájának és technikáiknak szabadságát. A nyitóbeszéd után, a lemezjátszóra is felkerültek a bakelitek, és mindenki végignézhette a kiállított nyolcvan alkotást, amelyek között volt kisplasztika, olajfestmény, portré, tájkép, grafika, és street art is.

2010-ben már harmadik évében járt a sikeres kultúrprogram. Teret és bemutatkozási lehetőséget adtunk abban az évben is különböző stílusú autodidakta képzőművészeknek. Helyet a tanulásra, az alkotásra, gyakorlásra és bemutatkozásra, hogy ne csupán az összegyűlt, érdeklődő közönségre legyenek hatással a lenyűgöző erejű képek, hanem ezzel egyidejűleg egymásra is.

A 2011-es IV. Diploma nélkül kiállítás célja is az volt, hogy a legkülönfélébb művészeti ágak mentén teremtsünk a különleges helyszín múltjának érintésével közös jövőt, és megmutassuk a világnak nem csak diplomával a kezében lehet valaki képzőművész.

2012-ben az V. Diploma Nélkül további bemutatkozási lehetőségeket nyújtott a művészeknek, hiszen a kiállítás két kategóriában kerül megrendezésre, valamint az eseménysorozatnak a Bakelit Multi Art Centeren kívül még egy megállója volt, amelynek keretein belül a belvárosi együttműködő partnerek tereiben is megtekinthetők voltak a kiállított művek.

2013-ban hatodik alkalommal került meghirdetésre a Diploma Nélkül Kortárs Képzőművészeti pályázat. Nagy lendülettel indult az esemény, amit nem csak az új név fémjelzett: immár The Talent néven került meghirdetésre, hanem, hogy innentől kezdve minden évben adott témához kapcsolódóan lehetett pályázni. A 2013-as év témája a Dinamika volt, és 2012-hez hasonlóan két kategóriában hirdettük meg a pályázatot, amely során különválasztottuk a festészetet a grafikától. A zsűri által kiválogatott művekből kiállítást rendeztünk mindkét kategóriában. A Bakelit termei után 13 belvárosi partnerintézmény között utaztak az alkotások 3 hetes váltásokban.

2014. óta minden évben kiírjuk a The Talent Képzőművészeti Pályázatot majd ezt követően megrendezzük az ünnepélyes eredményhirdetéssel kezdődő kategóriánkénti kiállításokat, amelyekről a Projektek menüpont Képzőművészeti Pályázat cím alatt olvashatsz bővebben.