Egry József nyomában….

Kezdetét vette a The Talent projekt első festőtábora, melyet a kurzusokhoz hasonlóan Atlasz Gábor festőművész vezetett Zánkán. A megérkezés napja természetesen az összerázódásról szólt, amit a közösen főzött vacsora, és a többszöri koccintás segített.

A következő nap programja is eldőlt az este folyamán, így másnap reggel már indultunk is első zánkai helyszínünkre, ahol a Balatonra nyíló kilátás, a szőlővel borított lankák és egy régi, lakatlan, romos ház adott témát az alkotóknak. Délutáni célunk a Hegyestű volt, ahova egy defekt és két fiatalember tökéletes időpontban érkező segítsége után végül fel is jutottunk. A bazaltorgonákkal övezett több millió éves vulkán belseje és a Káli-medencét körülölelő hegyek panorámája is ihletet adott a résztvevőknek, így a késői ebéd elköltése után a csapat egy része visszatért a látványhoz – vászonnal, ecsettel, festékkel.

A szerdai délelőtt az előző nap készült képek, vázlatok értékelésével kezdődött, amit aztán a hőségnek köszönhetően a táborhelyszínen való festés, a vázlatok befejezése követett. És ha már hőség: szerdán természetesen a strand sem maradhatott ki a programból! Az alkonyat pedig már a Szent György-hegyi Lengyel-kápolnánál találta a csapatot, ahol a naplemente színeit igyekeztek a vászonra varázsolni.

A csütörtökig is kitartó meleg ismét a ház környékén marasztalta a táborozókat, de a munkakedv még ebben a forróságban sem párolgott el! A tegnap elkezdett alkotások a nap folyamán befejezésre kerültek, de néhányan azért csütörtökön sem hagyták ki a strandot.

Az este meghozta a vihart, így péntekig váratott magára az első múzeum: meglátogattuk a badacsonytomaji Egry József Emlékmúzeumot, majd a parton, a mólón kerestük a vásznakon látott színeket. A szombati időjárás már kegyesebb volt a csapathoz, de a délelőttöt ismét galériában töltöttük: a balatonfüredi Vaszary Galériában Dr. Levendel László gyűjteményét nézhettük meg (a kiállítás a Menedék a tüdőszanatóriumban címet viseli), amely olyan alkotók képeiből áll, mint például Bálint Endre, Derkovits Gyula, Kassák Lajos vagy Ország Lili. Mire bejártuk a galériát, a nap is előbújt, így a délutánt ismét a szabadban töltöttük. Ellátogattunk a Dörgicsei Levendula Majorba, ahol a levendulamezők nyújtotta látvány jelentette a tábor utolsó témáját.

A hét tehát rengeteg új anyaggal, részlettel, tudással szolgált a táborozók számára, hiszen minden témát Atlasz Gábor előadásai egészítettek ki, így a Bakelitben működő kurzus résztvevői újabb környezetben is kipróbálhatták magukat. Az idei tábor tanulságait levonva reméljük, hogy jövőre is legalább ilyen tartalmas hetet tölthetünk el együtt!