Rólunk

The Talent Projekt

A Bakelit Multi Art Center Alapítvány által életre hívott The Talent Projekt és egyben mozgalom célja, hogy tehetséges, képző- vagy iparművészeti diplomával nem rendelkező, autodidakta képzőművészek számára fejlődési- és bemutatkozási lehetőséget, valamint piacot teremtsen.

Küldetésünk, hogy elősegítsük és támogassuk, hogy minél több emberben megfogalmazódjon az alkotás iránti vágy, ezen kívül szeretnénk a természet megfigyelésére és ezáltal gondolkodásra biztatni az alkotókat és a szemlélőket egyaránt.
A projekt fontossága egyfelől egyedi jellegében, és kidolgozottságában, másfelől univerzalitásában rejlik. Egy autodidakta képzőművésznek a megmutatkozást illetően meglehetősen korlátozottak a lehetőségei, pedig az igény minderre megvan. A The Talent Projekttel, ezzel szemben többszöri megjelenést biztosítunk partnerhelyszíneinknek köszönhetően, valamint további fejlődési és kibontakozási lehetőséget a műhely és a tábor formájában, melyek mindegyike a fejlődés mellett közösségformáló erővel is bír.

A projekt immáron 14 éve fut. Korábban a Diploma nélkül címet viselte, majd 2013-tól kezdve viseli a The Talent Project címet. A projekt első 10 évében több, mint 6.000 alkotást küldtek be a pályázatra, melyből 3.200 mű kiállításra is került. Az elmúlt két évben 220 pályázó 597 képet adott le összesen, melyből 102 alkotó 246 képe került kiállításra, 2018/2019-ben 3, 2019/2020-ban 6 helyszínen.

A Bakelit kiállító partnerei többek között az alábbi kultúr- és vendéglátóhelyek voltak:

AnKert, Barabás Villa, Bar Ladino, Café Alibi, Castro Bisztró, Corvin Club, Csak MixArt Bar, Dürer Kert, DZZS Bár, Eötvös10, Fogasház Kulturális Befogadótér, Híradó Kávézó, Mika Tivadar Mulató, Montázs Art Café, Művelődési Szint, Óbudai Kulturális Központ, Pesti Mese, Premier Kultcafé, Super8 Bár, Szabad Bisztró, Szimpla Kert, The Studios

A mozgalom három részprojektet foglal magában, melyek a következők:

Képzőművészeti pályázat és Talent Café

Atlasz Gábor festőművész irányításával 2007 óta évente, két kategóriában (festészet, grafika) hirdetjük meg azt a képzőművészeti tematikus pályázatot, melynek segítségével egyre több autodidakta alkotni vágyónak adunk teret a megmutatkozásra.

A benyújtott műveket szakmai zsűri értékeli. Atlasz Gábor festőművész már a kezdetek óta segíti a program megvalósítását. A zsűri elnökeként sikerült olyan további kiváló szakemberekből (Dóri Éva vizuális szakértő, Dr. Matits Ferenc művészettörténész és Prokai Gábor nyugalmazott művészeti lektor) összeállítania a zsűrit, akik tudásukkal, vizuális érzékenységükkel segítik a tárlat megrendezését. A zsűri által kiemelkedőnek értékelt alkotásokat először a Bakelit Multi Art Centerben tárjuk a nagyközönség elé, ezt követően pedig további budapesti helyszíneken is kiállítjuk a Talent Café utazó kiállítás keretei között.

A tárlat Budapest forgalmas kávézóiban, szórakozóhelyeiben, közösségi tereiben kerül további kiállításra. Az alkotók számára a kiállítások egyben eladási lehetőséget, ismeretségeket és további kiállításokat eredményezhetnek. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a kiválasztott alkotásokat olyan helyekre visszük el kiállítani, ahol egy egyszerű hétköznapon nem feltétlenül találkoznak művészettel az arra járók, ezáltal olyan embereket is meg tudunk szólítani és gondolkodásra bírni, akik eddig esetleg nem tartoztak a művészetkedvelők körébe.

Az elmúlt 13 év pályázatainak kiírásait itt olvashatod.

Nézd meg a korábbi pályázatok kiállítás megnyitójáról készült képgalériánkat.

Nézd meg a legutóbbi festészet és grafika kiállítás megnyitójáról készült kisfilmeket.

Festészet

Grafika

Talent rajz- és festőműhely

A Talent Képzőművészeti Műhely küldetése, hogy tehetséges autodidakta művészeknek kínáljon lehetőséget az alkotásra, fejlődésre és bemutatkozásra. A műhely Atlasz Gábor festőművész vezetésével működik. Lehetőséget nyújt az alkotók számára, hogy munkáik által bemutatkozzanak a nagyközönség előtt, így az alkotási folyamat méginkább kiteljesedhet, a közönséggel való találkozás pedig motiválja az alkotásra vágyókat kreativitásuk kibontakoztatására. Ezáltal az értékteremtésre törekszünk, amelynek széles körben történő bemutatására mi adunk teret. A műhelyt minden évben november és május között tartjuk a Bakelit Multi Art Centerben.

 

Nyári festőtábor

Az évente megrendezésre kerülő 10 napos nyári tábor a Balaton-felvidék gyönyörű természeti környezetével, a legintenzívebb és a leghatékonyabb formában egészíti ki a képzés évközbeni időszakát.
Ez a természeti és szellemi atmoszféra, a közösség élménye nagyszerű lehetőséget biztosít az egyéni fejlődéshez, a tanuláshoz és az alkotószellemű, új festészeti megoldásokhoz egyaránt.

Kik vagyunk?

Bauer Péter Márton, a Bakelit Multi Art Center Alapítvány alapítója

Bauer Péter Márton 1998-ban vásárolta meg a volt Hazai Fésűsfonó egyik épületének egy részét teljesen lerobbant elhagyatott állapotban.
Az épület rekonstrukciója akkor kezdődött és ugyan a mai napig tart, de az eddig elkészült több, mint kétezer négyzetméter folyamatában került a bérlők használatába. Kezdetben gazdasági társaságok tevékenységéhez lettek kialakítva az épületrészek, de Bauer már a megvásárlásakor bele álmodta a későbbi kulturális intézményt. Erre nem kellett sokat várni, mert az L1 egyesület megjelenésével és a számukra kialakított, minden igényt kielégítő tánc és próbatermekkel, mosdókkal, irodával megkezdődött az aktív kulturális mozgolódás az épületben. Onnantól kezdve folyamatosan újabb és újabb terek, próbatermek kerültek átadásra, míg végül 2004-ben hivatalosan is megnyitotta kapuit a Bakelit Multi Art Center kulturális befogadó központ.
A tánc és színházi produkciók mellett a koncertek és a képzőművészet is jelentős hangsúlyt kapott.
Így indult útjára 2008-ban a Diploma nélkül c. képzőművészeti pályázat és kiállítás sorozat, amely autodidakta festőknek, grafikusoknak kínál bemutatkozási lehetőséget. A névadó Tanai Toguro Gyula, aki szintén autodidakta festőként, a kortársai megsegítésére álmodta meg a mozgalmat, de a szervezésben már nem vett részt.
Később a név átváltozott The Talent—re, mert a mozgalom célja és lényege nem a diploma nélküliségre helyezi a hangsúlyt, hanem arra, hogy felfedezze a tehetségeket, és az alkotásra biztasson olyanokat is, akik még eddig ezt nem próbálták meg.
Bauer is már húsz éves kora óta szeretett volna festeni, és voltak korai próbálkozásai, de a végső elhatározás és a tettek mezejére lépés 2011-ben, a Talent mozgalomtól kapott bátorítás hatására valósult meg. Jóllehet önmaga a Talent-re soha sem nevez be. Azóta is fest, tanára Atlasz Gábor, és ha tud, kiállít. Néhány kiállítása:
2012. Bakelit M.A.C., 2017. Köln, Alte Feuerwache, 2017. Barabás Villa, 2018. Look Gallery, 2018. Stuttgart M18.
2013-ban Bauer a Bakelit Multi Art Center gondozásában 3 partnerrel, szlovák Tabacka Kulturfabrik, cseh Johan Centrum, lengyel Wici Alapítvány, való együttműködésben, Krzysztof Duczki és Orosz István segítségével létrehozta a Visegrád KARMA c. plakát kiállítást. A 60 darabos kiállítás A0-ás méretben, habkartonra kasírozva, a V4-ek országainak rendszerváltási időszakát dolgozza fel, a korra és országokra jellemző plakátokból válogatva. A kiállítás anyagát a Magyar Külügyminisztérium is megvásárolta a 25 éves a magyar rendszerváltás apropójából. A Bakelit Multi Art Center és a Magyar Külügyminisztérium szervezésében a kiállítás bemutatásra került szinte minden európai országban, egyes országok több városában, sőt eljutott dél-Koreába is. A kiállítás hatékony európai bemutatásában jelentős szerepe volt még a Balassi Intézetnek és a V4-ek pozsonyi központjának. A V4-ek vezetőségének delegációja 2015-ben meglátogatta a Bakelit Multi Art Centert, és elismerésüket fejezték ki a kiállítás ötletével és megvalósításával kapcsolatban, és kiemelték, hogy az elmúlt tíz év egyik legsikeresebb V4-ek pályázata valósult meg a Visegrád Karma gyűjteménnyel, melyből egy garnitúrát meg is vásároltak saját felhasználásra.
2014-ben száz éves az első világháború emlékére egy újabb plakátkiállítás valósult meg VIP 100 címen. V4-es pályázatból a fent említett együttműködő partnerekkel közösen, 100 év 100 plakátban a V4-ek országaiból. Ez a kiállítás is több európai országban bemutatásra került.
Mindkét kiállítás anyaga jelenleg is megrendelhető a Bakelit Multi Art Centertől.

Atlasz Gábor, 12 éve a The Talent Projekt művészeti vezetője és tanára, a Képzőművészeti Pályázat zsűrijének az elnöke

Festőként diplomázott 1994–ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, mestere Veress Sándor László volt. 1996-ban elvégezte a mesterképzőt. Ugyanitt az egyetemen 2003–2008 között rajz-festést tanított, tárgyrestaurátor szakon. Képei egyaránt szerepelnek hazai és külföldi kiállítótermekben, számos egyéni és csoportos kiállításon voltak láthatók.

Festészeti munkásságát több országos tárlat is fődíjával ismerte el, 2008–ban vehette át az Oktatási és Kulturális Minisztérium nagydíját Szegeden, a XII. Táblaképfestészeti Biennálén, 2016–ban pedig a Supka Magdolna Díjat.
Tagja több művészeti szervezetnek is, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, Magyar Képző és Iparművészeti Szövetségnek, Független Színházak Szövetségének.

1984 óta fut párhuzamosan, egyedi jelenségként regisztrálható festészeti és mozgásszínház – rendezői munkássága, számos képzőművészeti, nagy festőelődök élete és művei ihlette színházi előadás írója és rendezője.
A mozgásszínházi és egyben festő látásmóddal megrendezett összművészeti, színházi, tánc-performanszai sajátos módon ötvözik a zene, a színház és a festészet nyújtotta műfaji, formai lehetőségeket.

Festészetet és mozgásszínészetet tanít különböző műhelyekben, tanév illetve kurzusok formájában.
1997 – től a festészettel párhuzamosan szerzőként, összművészeti – színházi előadások, író – rendezőjeként dolgozik .
2003 – óta szervezője a Magyar Festészet Napja eseménysorozatnak.

Dr. Matits Ferenc, a The Talent Projekt művészettörténeti előadója, a Képzőművészeti Pályázat zsűrijének a tagja

1983-1988 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem művészettörténet szakára járt. 1988-tól hét évig a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze. A múzeumban folytatott kutatásai elsősorban a XIX. század és a századforduló holland, belga, skandináv, lengyel, horvát művészetére irányultak. 1994-ben Hollandiában gyűjtött anyagot a Magyarországon lévő holland XIX. századi festményekkel kapcsolatosan, amelynek eredményeit az 1995-ben Budapesten megrendezett Hágai Iskola Kiállítás katalógusában tette közzé.

Múzeumi munkája mellett feltárta Simon György János (Trieszt, 1894- Leeds, 1968) magyar származású angol festő- és grafikusművész életművét. Kutatásait 1994-ben megvédett doktori értekezésében foglalta össze.

A hazai kortárs művészettel azután kezdett el fokozottabban foglalkozni, miután 1996-ban a nyíregyházi Városi Galéria vezetésével bízták meg, majd a következő évben a nyíregyházi Jósa András Múzeum művészettörténész feladatait látta el. Itthon és külföldön számos kortárs művészeti kiállítást hozott létre. 1997-ben Madarász Viktor halálának 80. évfordulóján emlékkiállításokat szervezett a nyíregyházi Városi Galériában és a debreceni Déri Múzeumban.
Több mint 100 tudományos publikációján kívül a rövidebb írásai is folyamatosan jelennek meg.

Dóri Éva, vizuális szakértő, okleveles vizuális nevelőtanár, a Képzőművészeti Pályázat zsűrijének a tagja

“2003-ban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán szereztem rajz-vizuális nevelőtanári oklevelet. Az egyetemi éveim során a képzőművészeti programom szobrászat és kerámia volt, Gaál Tamás, Nagy Márta és Rétfalvi Sándor kurzusaira jártam. 2005-ben az ELTE Kulturális menedzserképző programjában szereztem kiegészítő szakképesítést.

Magántanárként felkészítő órákat tartottam, kulturális szakemberként számos művészeti programot szerveztem és kiállításokat rendeztem többek között a Balatonboglári Pincetárlat és a Kápolnatárlatok keretein belül. 2008-tól a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Programok Főosztályának képzőművészeti szakreferenseként országos amatőrművészeti szakmódszertani munkát koordináltam és szabadegyetemi előadásokat és gyakorlati programokat tartottam az intézmény 2012. évi központi átalakításáig.

Az intézeti munkát példaértékű tanári hozzáállásával, évtizedes tapasztalataival, valamint kisugárzó személyiségével Bálványos Huba (1938-2011) segítette. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy élete utolsó éveiben Vele dolgozhattam. A 2009-2012 között az ország 7 városában zajló szabadegyetemi programok módszertani anyagát Bálványos Huba halálát követő évben az Ábrázolás – Kifejezés című oktatási segédletben jelentettük meg Szalay Józseffel. A Művelődési Intézet átalakulását követően a Budapesti Képzőművészeti Szabadegyetem keretében Harka Ágnessel folytattuk a művészeti oktató- és szemléletformáló munkát.

A The Talent program első, 2008-as kiállítása óta segítem a Bakelit tevékenységét. Nagy öröm számomra, hogy részese lehetek az amatőr művészetet támogató kezdeményezésnek. Számomra minden kiállítás-zsűrizés és megnyitó fontos ünnep, ami az alkotó ember szabadságát és örömét emeli ki a hétköznapokból.”

Prokai Gábor, nyugalmazott lektor, a Képzőművészeti Pályázat zsűrijének a tagja

“Magyar-történelem szakos tanári diplomával, majd az ELTE-n történelem diplomával végeztem felsőfokú tanulmányokat.

Művelődési intézményi, városi és megyei vizuális művészeti és múzeumi szakigazgatási munkában töltött közel másfél évtized után, 1983-tól a Képző- és Iparművészeti Lektorátus lett munkahelyem, az életem. A Lektorátuson kezdetben főmunkatársként, majd 1990-től nyugdíjazásomig a művészeti osztály vezetőjeként voltam lektor. Kiállítások és köztéri műalkotások bírálata, szakmai konzultációk vezetése, szakvélemények kiadása volt a feladatom. Minden nap új, friss élmények, találkozások forrása művészekkel és alkotásaikkal. A bírálatok nagyszerű művészek által adott mesterkurzusok, az én felfogásom szerint szakmai konzultációk voltak, ahol bíráló és bírált egyaránt gazdagodott.

Számos országos kiállítás, biennálé bírálatát szerveztem, vettem részt a válogatásban. Köztük a Vásárhelyi Őszi Tárlat válogatásában, díjazásában 1991-2011 között húsz alkalommal.

A hivatásos művészek művei mellett sokszor adódott alkalom az alkotást nem hivatásszerűen végzők műveivel való találkozásra. A gödi ifjúsági képzőművészeti alkotótábor művészeti vezetőjeként a legfiatalabbak szárnypróbálgatásainak is tanúja lehetek.

Tagja voltam Mezőtúr Művészeti Közalapítványa kuratóriumának, most művészeti tanácsadó testületének tagja vagyok.
2019-ben ismertem meg a Bakelit The Talent programját, az amatőr alkotókat segítő tiszteletre méltó kezdeményezését s vehettem részt – beugróként – a kiállítás anyagának válogatásában.”