“A személyes műhely találkozások életem nagyon fontos részévé váltak!” interjú Kovács Zsuzsa kurzus résztvevővel

Miért szeretsz festeni, mit ad neked az alkotás?
Kikapcsolódás, stresszoldás, nyugalom, időtlen állapotba jutás, lehetőség, cél és eszköz, túlélés, szerelem, Barátok, Csapat. Tudom egyik-másik kifejezés patetikusnak, túlzónak tűnik, de mind benne van/volt abban a tíz éves időszakban, ami azóta tart, mióta először vettem kezembe ceruzát, szenet, ecsetet.

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba Atlasz Gáborral illetve a Bakelit Multi Art Centerrel?
Néhány évvel ezelőtt egy festészet napja kiállításon vettem részt a Bálnában, ahol a megnyitót Atlasz Gábor szervezte, tartotta. Éppen ezt megelőzően találkoztam az interneten a Talent Festőműhely hirdetéssel, s a kurzust vezető Atlasz Gábor nevével. Utánanéztem, utánakérdeztem és úgy éreztem mindenképpen részt kell vennem ezeken a foglalkozásokon, annak ellenére, hogy az időpontok munkaidőre esnek. Szerencsés vagyok, hogy munkahelyem tolerálja a hobbimat és fél nap szabadságokkal meg tudom oldani, hogy ott legyek kéthetente a Bakelitben. (Ha tehetném, hetente lennék ott 😊 – ahogy a foglalkozások COVID19 előtt tartottak.) A Festőműhely foglalkozásokat megelőzően is többször részt vettem Talent pályázatokon, ezen alkalmakkor jártam először a Bakelit Multi Art Centerben, melynek hangulatát már akkor izgalmasnak találtam.

Miért tartod hasznosnak a személyes műhelymunkát?
A festészeti oktatás véleményem szerint nem az a kategória, amit online formában jól lehet csinálni. Személyes jelenlét hiányában nincs meg a közös alkotás hangulata, egymás inspirálása, lehetetlen a színek, a méretek pontos érzékelése, az alkotási folyamat egészének – a kurzust vezető általi – nyomon követése. Számomra a kéthetenkénti személyes műhely találkozások életem nagyon fontos részévé váltak. Úgy érzem ezek az alkalmak segítenek a következő hetek kihívásainak elviselésében, a stresszoldásban, abban, hogy egy időre feltöltődjek.

Miért szeretsz ide járni?
Szeretem, ahogy Gábor közelebb hozza hozzánk a festészetet művészeti, történelmi, filozófiai, szakrális ismeretei és más művészeti ágakkal való párhuzamba állítás tükrében. Amikor elméletben beszél/beszélgetünk a festészetről, már akkor is nagyon sok gyakorlatban hasznosítható információval leszünk gazdagabbak.

Mi az, amit eddig csak itt kaptál meg szakmailag?
Minden műhelytitok, tudás átadására való hajlandóságot. Olyan alapokat igyekszik adni mindannyiunk számára, – még úgy is, hogy nagyon kevés időt tölthetünk együtt – melyeket nagyon jól lehet alkalmazni a gyakorlatban. Atlasz Gábor arra a feladatra vállalkozott, hogy átadja minden Műhely résztvevő, minden tanítványa számára azt a festészeti tudást, amivel Ő rendelkezik és ezt nagyon profin (nem jut eszembe jobb szó) csinálja. Nagyon jó érzékkel, inspirálóan tudja értékelni munkáinkat, kritikai észrevételeit is oly módon fogalmazza meg, hogy az ösztönző és nem az jut az ember eszébe, hogy többé nem fog ecsetet a kezébe.

Látsz-e, tapasztalsz-e változást a személetedben illetve az alktotásaidban, amióta részt veszel a foglalkozásokon?
Igen, maximálisan. Változott a művészeti alkotásokkal kapcsolatos megítélésem, az ízlésem, látom a fejlődést az alkotásaimban saját magamhoz képest. És remélem mások számára is látható ez 😊.

Mit jelent számodra ez a közösség illetve a közös alkotás?
Csak nagy szavakat tudnék használni, de valóban az alábbiakat jelenti számomra ez a közösség: Barátságokat, minőségi együtt töltött időt, kiteljesedést. A közös alkotás: teljes kikapcsolódást, ellazulást, stresszoldást, és igényt, hogy jöhessek újra.

Ajánlanád-e másnak is foglalkozást? Mit üzennél számukra?
Mindenképpen ajánlanám másoknak is, akik életében a rajzolás, festés már fontos szerepet játszik, vagy szeretnék, hogy játsszon. Olyan képzésben részesülhetnek, melyet magas színvonalú művészeti oktatás és ehhez tartozó nagyon korrekt ár jellemez. A Műhely résztvevők – és a nyári táborban alkotók – kortól, nemtől függetlenül nagyszerű Csapatot alkotnak és szakmailag látványosan fejlődnek! Ne higgyetek nekem: gyertek, próbáljátok ki!